23948sdkhjf

Stor gebyrstigning på flasker vil ramme danske specialøl

Danske Ølentusiaster frygter, at det bliver forbrugerne, som kommer til at betale prisstigningen.
I et brev til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) gør en lang række små danske bryggerier det soleklart, at en kommende gebyrstigning på flasker hos Dansk Retursystem vil ramme de danske specialbryggerier hårdt.

Det skriver FødevareWatch.dk

- De store bryggerier - ejerne af Dansk Retursystem - vil naturligvis profitere på, at øl fra de små bryggerier bliver dyrere. Forbrugerne vil fravælge øl fra de små bryggerier til fordel for billigere øl fra de store bryggerier, som kun i beskedent omfang bliver ramt af gebyrstigningerne, skriver Tore Jørgensen, som er formand for den nyligt stiftede brancheorganisation Det Fri Øl, der repræsenterer mere end 40 små bryggerier, i brevet.

Brancheorganisationen Danske Ølentusiaster mener også, at ekstraomkostningen i sidste ende vil ramme forbrugerne.

- Selvfølgelig vil det blive stukket ned på forbrugerne, og det er vi meget kede af, siger formanden, Hans Peter Jepsen, for Danske Ølentusiaster, der i særlig grad har arbejdet for at få specialøl udbredt i Danmark.

Direktøren for Dansk Retursystem, Lars Krejberg Petersen, siger, at systemet ikke forfordeler bryggerierne, men er underlagt en regulering, som fastlægger, hvordan gebyrerne regnes ud.

- Det korte svar er, at de gebyrer vi opkræver, skal modsvare det, som det koster at håndtere den pågældende emballagetype, og det som den kan afsættes til, altså nettoomkostningerne, og der har været en udvikling i den sidste periode, som gør, at plast og aluminium er stukket af fra glasset, som simpelthen er blevet dyrere at håndtere, fortæller Lars Krejberg Petersen til FødevareWatch.

Han påpeger, at der samlet set er tale om et fald i gebyrerne på 10 pct., hvis man ser på det over en bred kam.

For mens gebyret stiger på glasflasker, falder det på dåser og plastikflasker. Gebyret for dåser bliver f.eks. sat ned med 40 pct.

Grunden til, at den 33 pct. store stigning på glasflasker er ekstra hård for de små bryggerier, er, at de kun kan bruge Dansk Retursystem til at håndtere deres flasker, mens de store bryggerier, såsom Carlsberg og Harboe, næsten ikke bruger systemet til at håndtere deres glasflasker, fordi de i højere grad bruger genopfyldelige flasker, som kører uden om Dansk Retursystem, og i stedet håndteres af dem selv.

- De små bryggerier er tvunget til betale stigningen i gebyr på 33 pct. Modsat de store bryggerier har vi ikke mulighed for og råd til at vælge andre typer emballage, fx genopfyldelige flasker og dåser, og dermed slippe for gebyrstigningen, siger Tore Jørgensen.

Lars Krejberg Petersen forklarer, at stigningen er nødvendig, fordi glas både er blevet dyrere at håndtere pga. en række nye krav til arbejdsmiljøet, og fordi efterspørgslen på glas samtidig er faldet meget, fordi der er en overforsyning af brugt glas i Nordeuropa.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089